keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Huomenta, Perus-Suomi

Ei ole uutinen, että Perussuomalaiset oli vaalivoittaja, jonka kannatus moninkertaistui edellisestä eduskunnasta. Uutisia sen sijaan tuntuvat olevan, että voittajana itseään pitävä SDP sai heikoimman kannatuksen koskaan, ja suurimpana eduskuntapuolueena ja siten koko kisan voittajana esiintyvä Kokoomus menetti eduskuntapaikkojaan vielä enemmän kuin SDP.

Uutinen on myös se, ettei Keskusta ollut suurin häviäjä, vaan Vihreät. Viheiltä meni kolmannes eduskuntapaikoista. Ja uutinen on sekin, että Perussuomalaisten kannatus on oikeasti edelleen alhainen. 81 % eli melkein kaikki suomalaiset kannattavat edelleen muita puolueita. Lisäksi sekä oma kokemukseni että myös median viesti on ollut, että moni persuja äänestänyt ei kannata Perussuomalaisia, vaan antoi äänensä muistutuksena muiden puolueiden kuolevaisuudesta.

Uutinen tulee olemaan myös se, että vaalitulos ja hallitusneuvottelut sekä hallitusohjelma tulevat tekemään Suomen kansalaisista häviäjiä. Kun hallitusohjelmasta hakevat sopua arvokolmion kärjissä olevat puolueet, lopputulos on toimitusministeristön hallitusohjelma. Siinä ei ole uudistuksia, koska niistä ei päästä sopuun. Ja silloin Suomi jämähtää paikoilleen. Onneksi on kielitaitoa ja internet, jotta pystymme seuraamaan, miten maailma ulkopuolellamme kehittyy.

Tyhjä hallitusohjelmasta tulee myös siksi, ettei vaaleissa edes keskusteltu Suomen kehittämisestä. Siitä pälkähästä päästiin viimeistään silloin, kun Portugal jätti EU:lle avunpyyntönsä. Niin saatiin sopiva kaukana ja muualla oleva uhka, jolla voidaan peittää ongelmat omien jalkojen juuressa. Perussuomalaiset ja heitä tässä asiassa peesannut SDP onnistuivat lunastamaan Portugalin ansiosta hallitusmahdollisuutensa, ja Keskusta sekä Kokoomus saivat vastuun palkintona tappionsa.

Portugal näytti olevan Persuille ja SDP:lle helppo vaaliturbo, koska molemmat luulivat pääsevänsä kipeän päätöksenteon vastuusta siksi, ettei uutta hallitusta saada kokoon ennen kuin asiasta päätetään Brysselissä. Nykyisen pääministerin kanta siitä, että entinen tappiohallitus ottaisi asiasta vastuun Suomessa, taitaa viilentää juhlahumua. Se panee voitonjuhlijat ikävien tosiasioiden eteen huomattavasti aikaisemmin kuin vasta ensi eduskuntavaaleissa – miten pian ne sitten ovatkin.

Perus-Suomi ja sen maan tapa siis jatkunevat ennallaan. Toiveita ihmisten elinympäristöstä ja hyvinvoinnista ei tulla toteuttamaan. Tuhlaamisen maksimointiin perustuva BKT-talous jatkuu, hyvinvoinnin ja elinympäristön laadun mittareita ei edes kehitetä. Mitä kalliimpia hankkeita, sen parempi. Vastuuta ei oteta, koska vastuu käy kukkarolla, kuten eräs vaalimainos julisti.

Viimeisenä kampanjapäivänä keskustelin pitkään 77-vuotiaan leskirouvan kanssa. Hänellä oli huoli tulevaisuudestaan sitten, kun ei enää pysty hoitamaan kotiaan. Ainoa sukulainen asuu monen tunnin matkan päässä. Kerroin kauniisti, miten onnettomassa tilanteessa hän on ja annoin vinkkejä sekä kirjoitin muutaman asian muistiksi vaaliesitteeni taakse. Sanoin lopuksi, että tämä tapaaminen oli paras asia, mitä kampanjani aikana olen tehnyt. Aluksi rouva oli sanonut jo äänestäneensä mutta toivoi silti, että joku välittäisi hänen tulevaisuudestaan.

8 kommenttia :

  1. Se että lähes 20% äänesti persuja ei tarkoita että 80% äänesti muita puolueita. Pitää myös muistaa että lähes 30% ei äänestäny lainkaan. Eli parhaimmillaan (pahimmillaan?) persujen kannatus voisi olla jopa 50%

    VastaaPoista
  2. Anonyymi, ei nukkuva ole persujen kannattaja. Tuon voisi siis kääntää myös niin että kansasta noin 13% on persujen kannattajia.

    Yhtä kaikki, kansa on puhunut ja tyytymättömyys vanhoja puolueita kohtaan on suurta. Myös vihreät tuntuvat lukeutuvan vanhoihin. En ole yllättynyt siitä, että vihreät menettävät kannatustaan valtakunnallisesti, mutta kunnallispolitiikassa vihreät voivat vielä säilyttää vahvan aseman suurissa kaupungeissa, kun eivät liikoja hörhöile. Valtakunnan peli lie jo menetetty.

    VastaaPoista
  3. Persujen pysyvä kannatus tuskin on edes 19 %. Pikkulinnut ovat laulaneet ihmisten kauhistuneen protestiäänistään. ”Ei siinä näin pitänyt käydä.” Kävi nyt kumminkin.

    En usko, että Persuista kärsivät Vihreät, sillä Persujen kannatus oli vahvimmillaan siellä, missä Vihreillä ei ole kannatusta ollenkaan. Sen sijaan Keskusta lienee suurin Persuille hävinnyt.

    VastaaPoista
  4. Tällä kommentilla ei ole mitään tekemistä ylläolevan kanssa, mutta sinua ehkä kiinnostaa Tukholman A35-raitiovaunun (CAF:n Helsinki-vaunu) pohja- ja sivupiirros? Sellainen löytyy allaolevasta linkistä (alun perin linkitetty Svenska Spårvägssällskapetin foorumille):

    http://i1203.photobucket.com/albums/bb387/MWE1/A35/layout_A35.jpg

    VastaaPoista
  5. Hyvää analyysia, kunpa entistä useampi ammattitoimittaja yltäisi samaan asiaympäristöstään irrotettujen heittojen sijasta.

    VastaaPoista
  6. Kyllä kai Keskusta menetti pelin myös monesta muusta syystä kuin Portugalin lainatakuuasian vuoksi. Vaalikeskusteluissa niitä nousi useita, tässä blogissa ne näkyvät unohtuvan kokonaan.

    VastaaPoista
  7. Tästä kirjoituksestani on ”unohtunut” analysoida muidenkin tappioiden syitä, sillä pohdin tässä sitä, mikä tulos on ja millaiseksi tulee vaalien jälkeinen aika. Tänään vappuaattona on sitten jo nähty, miten maan tapa jatkuu. Myös Perussuomalaisten kohdalla, kun Soini ilmoitti syövänsä vaalilupauksensa Portugalin asiasta hallitukseen menon kynnyskysymyksenä. Viimeistään maanantaina myös Urpilainen on syönyt sanansa. Ei niitä enää tarvita, äänestys on ohi.

    VastaaPoista
  8. Keskustalla oli edellisessä eduskunnassa 51 paikkaa, josta kolmasosa on 17 kpl. Keskusta hävisi 16. Sanoisin, että tappio on kyllä aivan yhtä suuri kuin Vihreiden tasan kolmasosan menetys. Vihreät sattuivat tällä kertaa kärsimään vaalimatematiikasta aika pahasti, eli he menettivät paikkoja selvästi enemmän kuin puhtaasti äänimäärällä mitattua kannatusta.

    VastaaPoista