lauantai 7. joulukuuta 2019

Ramppi Ruoholahden sillalle

Jätkäsaaren autoilu on puhuttanut viimeksi alkusyksystä, kun Helsingissä keskusteltiin jälleen keskustatunnelista. Yksi perustelu keskustatunnelille oli ratkaista Länsisataman aiheuttama katuliikenne. Esitettiin, että keskustatunnelin sijasta sen voi ratkaista rampilla Ruoholahden sillalle. Nyt on sitä mahdollisuutta selvitetty ja tulos on, ettei näytä ratkaisevan ja lisäksi kukaan ei tykkää tästä ratkaisusta.

Uusittu Ruoholahden silta ilmasta pohjoisesta nähtynä. Havainnekuva KYMP.

Uusitun Ruoholahden sillan ramppi Mechelininkadulla ilmasta etelästä nähtynä. Havainnekuva KYMP.

Esitetty ratkaisu ei ole pelkästään ramppi, vaan Ruoholahdenkadun sillan uusiminen siten, että siihen tulee myös poikittainen ramppi etelään. Itse silta on peruskorjauksen tai uusimisen tarpeessa, eikä pelkkä ramppi vanhaan siltaan ole kovin järkevä ratkaisu. Ja toisin päin, silta on korjattava tai uusittava joka tapauksessa. Ramppi syntyisi kohtuullisen vähällä siinä ohessa ja tarjoaisi jotain apua tilanteeseen.

Nyt suunniteltu ramppi on ysksisuuntainen, vain Mechelininkadulta Ruoholahden sillalle. Toisessa suunnassa ajetaan nykyisiä kaistoja. Olisihan ramppi voinut olla keskellä Mechelininkatua ja kaksisuuntainen.

Voidaan siis arvioida sitä, olisiko rampin voinut tehdä paremmin kuin nyt on esitetty. Mutta sekään ei kuitenkaan kerro sitä, olisiko keskustatunnelikaan parempi ratkaisu kuin tämä ramppi. Eikä tämä tulos kerro sitäkään, olisiko jokin muu ratkaisu Länsisataman ja Länsiväylän välisen katuliikenteen hoitamiseksi mahdollinen tai jopa parempi kuin tämä tai keskustatunneli.

Ollakseni itselleni rehellinen, en anna paljoa arvoa tulokselle siitä, että kukaan ei tykkää esitetystä ramppiratkaisusta. Se on itestäänselvä yleisökyselyn tulos, koska kaikille autoilun haitat sopivat muualle kuin oman ikkunan alle. Lisäksi näiden kyselyiden vastauksiin ei sisälly kysymystä siitä, paljonko kukin on halukas maksamaan siitä, että saa ikkunansa alta haitan pois. Jos ajatellaan keskustatunnelia ratkaisuna, niin se edustaa ajattelua siitä, että kustannuksilla ei ole mitään väliä.

Minusta tämän rampin vaihtoehdot ovat
  1. todeta, että katuliikenteellä on rajansa ja esim. varustamot eivät voi perustaa liiketoimintaansa ajatukseen siitä, että Helsinki ja sen asukkaat sietävät ja sopeutuvat heidän liiketoimintaansa tai
  2. katsotaan jokin muu yhteysratkaisu sataman ja Länsiväylän välille, vaikka tunneli Salmisaareen taikka
  3. ehkä tehdään jotain kun keskustatunnelia taas 10 vuoden jälkeen esitetään uudelleen.
Itse olen tässä vaihessa vaihtoehdon B kannalla. En siksi, että väitän ratkaisun löytyvän siten. Vaan siksi, että tultaisiin samalla tavalla viisaammiksi kuin tämän rampin kanssa nyt.

Pidän vaihtoehtoa B hyvänä myös siksi, että sen yhteydessä voidaan pohtia, mitä vaihtoehtoinen yhteys vaikuttaa tarpeeseen Ruoholahden sillan uusimisesta. Jospa silloin olisi mahdollista tehdä nykyistä siltaa kevyempi ratkaisu.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti